Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2019-11-24 - Bonifác Zsombor-gazdis lett
 

Gazdira talált: 2019.11.13
bekerült: 2019-02-15
honnan: gazdától
faj: kutya
fajta: Yorkshire terrier
ivar: kan iv.
született: 2018-07-07
7 hónapos
szín: fekete-cser
szőr típus: félhosszú
méret: kicsi
3 kg
Bonifác Zsombor 2018. július 07-én született, szívféreg-negatív, ivartalanított, négy érvényes kombinált és egy veszettség oltással rendelkező yorkshire terrier kisfiú.
Ritka, de van, amikor a gazda – a leadó – egyetlen jó dolgot tud tenni: segítséget kér. Zsombi esete ilyen. Fájó szívvel adták le, a kiskutya szépen oltott, ápolt kiegyensúlyozott volt. A segítségkérő rossz helyről hozta el, pótolta az “beadni elfelejtett” oltásait, sokat foglalkozott vele., és Zsombi a hála igen extrém formáját választotta: ahonnan elhozták, ott nem volt szeparációs stresses. A “jó gazdánál” azonban teljes pánikba esett, ahányszor a gazdi elment. És dolgozni, bevásárolni, gyerekért menni: KELL. Saját magára volt már veszélyes Zsombi, mert az ajtót ,s rajta a talppárnáit minden egyes alkalommal, ha egyedül hagyták, szó szerint széttépte, orvosi ellátást igényelt. Próbálták Zsombi által szeretett családtaghoz kutya mellé is leadni a munkaidő idejére, de az sem enyhített ezen.
Nyilván a mindennapos vérfürdő nem tartható állapot, így került hozzánk.
Hisszük és reméljük, hogy a szülinapjára – nincs már sok idő – megtaláljuk a számára tökéletes gazdit. Tehát: ő tipikusan családi kutya, többgenerációs családba is akár, ahol 0-24 órában van vele valaki. Ezt kérem komolyan venni, másképp nem adjuk. (és korából adódóan nem fiatalabb családtagokkal egy háztartásban élő idős embernek sem.) Aki a 0-24 óra feltételnek nem felel meg, ne jelentkezzen!
Zsombit, ha kevés szóval tehetném csak érzékelhetővé a jellemét, azt írnám: ééééééééééédes <3 . Egy igazi “elszánt” kisgyerek. Teljes beleéléssel, játszik felfedez, csodálkozik rá boldogan a világra. Imád szaladgálni, játszani, bunyózni. Azt, hogy sok kutyáva lehet együtt és mindig talál olyat, aki hajlandó vele játszani, nagyon élvezi. Imád fogócskázni, birkózni, területvédő játékot játszani (a többi kutya nem léphet fel a matracra, meg kell védeni, mint egy várat), plüssöket boncolni, galyakat hurcolni, dobálni, jöhet bármi, mindenből ki tud hozni játéklehetőséget.
Korához képest nagyon szófogadó. Csupa jóindulat. Ő nem szít viszályt, verekszik, anyázik. Ezek az ő kis világán kívüleső dolgok. Sem értelmezni, sem élvezni nem tudja.
Bezzeg egy kis kutakodás, plane közösen, a kert susnyásabb részén, az más! az már igazi élvezet, megszagolni, megízlelni a dolgokat (ritkán, épphogy-épphogy egy könyv vagy szék sarkát, egy szandál oldalát is akár, de jöhet a nyers karfiolt is “felfedezni”), na aaaaz igen! De leginkább akkor boldog, ha az Ember törődik vele. Leadja a jeleket, ott sertepertél, mutogatja magát, ám nem tolakodó
Jó kiskutya akar lenni, igyekszik. Okos, gyorsan tanul, és amit tanult alkalmazza. Szobatiszta, pórázon szépen sétál, és nagyon szeret.
Csodálatos, nyílt tekintete van. Ha ránéz az emberre, i az ember szíve elolvad    : csupa nyitottság, nyiltság, bizalom és szeretet a kiskutya-tekintet, ami visszanéz rám. Mindenért hálás, legyen ez ennivaló seta, szeretgetés: mindet értékeli.
Nagyon jó természetű, ha valaki nagyon el nem rontja, csodálatos felnőtt kutya lesz belőle.